ΜΙΝΤΙΑΚΕΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ - Μια κριτική προσέγγιση
Τα Μέσα Επικοινωνίας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας ζωής. Αλλά πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημερινή εποχή των υπερβολών, όταν τα μέσα έχουν ένα βάρος και μια σημασία που υπερβαίνει την καθημερινότητα; Σε μια εποχή κρίσης ή θριάμβου, πώς σφυρηλατούν τα μέσα το δημόσιο αίσθημα κοινότητας και πώς διαμορφώνουν τις ιδιωτικές ζωές των ανθρώπων ή μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το κάνουν;
Οι "Μιντιακές Τελετουργίες" μας καλούν να ξανασκεφτούμε τις αποδεκτές έννοιες της τελετουργικής συμπεριφοράς σε μια εποχή μιντιακού κορεσμού. Ο Nick Couldry συνδέει άμεσα την τελετουργία με τα ζητήματα εξουσίας, κυβερνησιμότητας και επιτήρησης και διερευνά τον τελετουργικό χώρο που κατασκευάζουν τα μέσα, στον οποίο και νομιμοποιούν τη δική τους εξουσία. Κατά τον Couldry, θα πρέπει να απορρίψουμε κάθε παραδοχή ότι η κοινωνία είναι μια λειτουργούσα δομή και ότι η διαμεσολάβηση λειτουργεί προς όφελος της διατήρησης αυτής της ενότητας και να αναστείλουμε την πίστη μας στην ύπαρξη ενός «κέντρου» της κοινωνίας και σε ένα συγκεντρωτικό μιντιακό σύστημα που οδηγεί σε αυτό το «κέντρο».
Στηριζόμενος στις ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις της τελετουργίας, ο Couldry εφαρμόζει τις θεωρίες των Durkheim, Bourdieu, Foucault, Bloch και άλλων, σε μια σειρά σημαντικών μιντιακών χώρων: τα δημόσια μιντιακά γεγονότα, τα τηλεοπτικά ριάλιτι, τους ιστότοπους δικτυακής κάμερας, τις τηλεοπτικές εκπομπές διαλόγου, τα μιντιακά προσκυνήματα, την κατασκευή των διασημοτήτων. Στο τελικό κεφάλαιο, προτείνει ένα διαφορετικό κόσμο, όπου η τελετουργική εξουσία των μέσων είναι μειωμένη, διότι οι δυνατότητες της συμμετοχής στη μιντιακή παραγωγή είναι πιο ισότιμα μοιρασμένες.