ΚΑΛΝΤΓΟΥΕΛ ΕΡΣΚΙΝ

Erskine_Caldwell_1975

Ο Έρσκιν Κάλντγουελ (Erskine Preston Caldwell17 Δεκεμβρίου 1903 - 11 Απριλίου 1987) ήταν Αμερικανός πεζογράφος και διηγηματογάφος με έντονη κοινωνική συνείδηση που αντανακλάται και στα έργα του. Γέννημα θρέμμα του Νότου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατέγραψε στα βιβλία του τη ζωή των φτωχών κατοίκων και τις φυλετικές διακρίσεις κατά των μαύρων πολιτών της περιοχής.

Γεννήθηκε σε ένα χωριό της πολιτείας της Τζόρτζια. Ο πατέρας του ήταν πρεσβυτεριανός ιερέας και η μητέρα του δασκάλα. Ο πατέρας του λόγω των αναγκών του επαγγέλματός του, μετακινούνταν πολύ συχνά και έτσι ο νεαρός Έρσκιν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλά τον Νότο. Δεκαεφτά χρονών εγκαταλείπει την οικογένειά του, και δουλεύοντας, ολοκληρώνει τις εγκύκλιες σπουδές του.
Φοιτητής ακόμα στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια εκδίδει το πρώτο του δοκίμιο, "The Georgia Cracker" (1926), στο οποίο ασχολείται με θέματα φυλετικών διακρίσεων, κοινωνικής ανισότητας και κοινωνικής ανευθυνότητας.[7]. Εργάζεται ένα διάστημα σαν δημοσιογράφος σε εφημερίδα της Ατλάντα, αφήνοντας το Πανεπιστήμιο χωρίς να το τελειώσει, και εμφανίζεται στην λογοτεχνία με τις νουβέλες του, "Bastard" (1929), και "Poor Fool" (1930).