ΚΟΕΝ ΑΛΜΠΕΡ

AlbertCohen-Lycée_Thiers_Marseille_1909

Ο Αλβέρτος Κοέν γεννήθηκε στην Κέρκυρα από Έλληνες Ρωμανιώτες γονείς. Οι γονείς του είχαν σαπωνοποιείο και η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Μασσαλία όταν ο Αλβέρτος ήταν παιδί. Αυτό το διάστημα περιγράφεται στο έργο Le Livre de ma mère του συγγραφέα, που πήγε στο Λύκειο Thiers, όπου συνάντησε και απέκτησε έναν ισόβιο φίλο: τον Μαρσέλ Πανιόλ[7].

Το 1914 πήγε για σπουδές στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου εγγράφηκε στο εκεί πανεπιστήμιο. Πήρε πτυχίο νομικής το 1917 και αμέσως εγγράφηκε στο Τμήμα Φιλολογίας. Το 1919 πήρε ως σύζυγό του την Ελιζαμπέτ Μπροσέ (Elisabeth Brocher), με την οποία το 1921 απέκτησαν μία κόρη, τη Μυριάμ. Το 1924 η Ελιζαμπέτ πέθανε από καρκίνο. Το 1925 ο Αλμπέρ Κοέν έγινε διευθυντής της Revue Juive, ενός περιοδικού όπου έγραφαν μεταξύ άλλων οι Άλμπερτ Αϊνστάιν και Σίγκμουντ Φρόυντ. Από το 1926 ως το 1931 υπηρέτησε ως δημόσιος υπάλληλος στη Γενεύη και το 1933 νυμφεύθηκε τη δεύτερη γυναίκα του, τη Μαριάν Γκος (Marianne Goss).

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1940, ο Κοέν πήγε στο Μπορντώ, από όπου διέφυγε δια θαλάσσης στο Λονδίνο. Τότε το Εβραϊκό Γραφείο για την Παλαιστίνη τον διόρισε υπεύθυνο των επαφών του με εξόριστες εκεί κυβερνήσεις. Στις 10 Ιανουαρίου 1943 η μητέρα του απεβίωσε στη Μασσαλία και το ίδιο έτος ο συγγραφέας γνώρισε τη μελλοντική τρίτη σύζυγό του, την Μπέλα Μπέρκοβιτς (Bella Berkowich). Το 1944 έγινε δικηγόρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Προσφύγων. Τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε στη Γενεύη. Το 1957 απέρριψε τη θέση του πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελβετία, δηλώνοντας ότι ήθελε να συνεχίσει τη συγγραφική του σταδιοδρομία.

Ο Αλβέρτος Κοέν απεβίωσε στη Γενεύη σε ηλικία 86 ετών και η σορός του βρίσκεται στο Ιουδαϊκό Κοιμητήριο του κοντινού Veyrier.